Tuesday, March 15, 2011

sangat busy.. sangat susah hati.. sangat x happy

Dah lama x jengah blog ni.. Skang ni busy sangat sampai xde masa utk anak2.. Apatah lagi blog.. Ingat balik from maternity boleh cont same routine.. Tiba2 kena transfer reporting plak.. Tempat yg mmg confirm2 kena balik lewat.. Ahhh!! X suka... Minta transfer, x transfer2.. Ahhhh!!! Tak suka...

-an intro from an old grumbling lady-

Sunday, September 26, 2010

Cerita Itu Ini

hmm.. banyak betul benda nak di story-tell kan (maklumla, dah lama tak memblog), tapi tatau nak start mana.. well, maybe i should start with...

'Banjir Besaq @ Umah Wan'
sabtu lepas, ard 10pm, hujan mencurah2 kat luar, mak n abah on the way balik dari kelantan... ktrg br je msk bilik, konon nak tidokan anak2.. tiba2 hubby rasa lantai basah mcm air tumpah.. bukak2 pintu bilik.. tgk kat luar dah banjir hall umah.. air hujan mencurah2 turun dari atap hall tv... cepat2 ktrg panggil sume adik2 yg ada kat umah (ebah, anip, faiz, eman) selamatkan barang2 (termasuk tlg mengangkut anak2 yg dah kekecohan dalam bilik)..sekelip mata jer air dah mengalir sampai habis satu rumah banjir kecuali bilik mak dgn bilik smayang.. disebabkan panic, tak la terpk nak tolak air ker, cover kain baju dgn plastic ke, panggil tukang ke, sume tu mak abah yg buat bila derang sampai umah (betapa pendek nye akai ktrg nih.. kitorang pk atap tercabut, x mampu dah nak selamatkan, habisla roboh ceiling ni).. bila tukang sampai..... check2.. jeng jeng jeng,, terjumpa bola nijad yg sizenya ngam2 utk tutup lubang gutter (longkang atap).. angkat2 je bola tu.. bbhhreewww.. air turun mencurah2 ... bersorak sakan org2 kat atas tu. sapa nak sangka kerana bola nijad sebiji habis sebuah rumah banjir..

maka esoknya sibukla sumer org mengemas rumah... jemur carpet.. angkat tilam, basuh sidai baju, mop lantai dan sebagainya.. aku?? hmm... aku?? definitely cannot extend a helping hand, dlm pantang la katakan.. takleh angkat brg berat.. and even if i do, it wont bring any good to anyone as my kids will trouble others.. well, i was glad that i have my maid around to help mak.. at least ada someone yg blh laksanakan tanggung jawab aku.. while aku sibuk dgn anak..

'Hand, Foot & Mouth Desease (HFMD)'
few days later, nijad started to have a fever.. i thot a normal one but when he started scratching his feet.. i knew this is more than a normal fever.. went to clinic and true enuff.. it is hand, foot & mouth desease (HFMD).. i know nothing about HFMD.. and i started to panic... mula la terpk pasal coxsakie, ICU, quarantine... googled it and found out that it is a common desease among kids.. nothing much to worry.. mcm demam campak bih kuang.. the next day, it infected najya.. pheww... this week will be disastrous.. definitely they both akan meragam.. yes, they surely did.. and definitely takleh hantar dekt mama nisah (takut infect others), so i have to take care of them at home.. and in the same time i've got to keep Nufayl away from them.. from the virus.. my back sores very badly now.. sakit blakang pregnant blum hilang.. dtg sakit blakang sbb dukung budak2 ni yg asik merengek...hubby pun amik cuti nak tolong ummi jaga anak2... sib baik.. and sib baik jugak ada maid (~~again..~~)

'Maid.. or rather.. a Helper??'
owhh.. aku blum citer pasal maid.. i've got a cambodian maid, age 18.. life is much much much easier with her around.. dulu sampai tension2 nak tidurkan anak.. esp on weekends.. sampai hilang nikmat sabtu ahad sbb penat mengurus anak.. lepas tidurkan sorang, sorang lagi, pastu by the time sorang lagi dah tido sorag tadi bangun and on it goes.. phewww... dah la masing2 berat 10+, kadang2 nak tdo berdukung plak... soooo tiring.. now, aku tidurkan sorang, dia tidurkan sorang lagi. bila dua2 dah tido.. aku pun leh rehat/tido.. and dia sambung kerje2 rumah/ tolong mak.. @ nite.. ard 9-10, i'll lock ourselves in the room to sleep and let her rest, hoping tt she'll be fully recharged the next day... kdg2 aku rasa dia lg penat kat umah banding aku.. haruskah aku rasa bersalah? or shld i expect that for what i've paid? however, no matter how much ease does she brings.. i do sometimes hope tt i've never need to hire her.. i so want us (me n hubby) to raise our kids ourself.. but i so well aware tt we couldnt do it on our own.. How I am counting yrs to be free from maid clinging ard.. :P

'Pay Back Time'
talking about maid, aku rasa lega jugak ada maid ni sbb boleh mengurangkan beban mak kat umah.. skarang mak tak payah worry pasal kain baju sidai lipat sumer.. or pinggan mangkuk nak basuh every time ada tetamu.. or lantai yg tak berkilat sbb lama tak mop.. or carpet yg kotor tak ber vaccuum... or mengemas dapur sesudah masak.. sumer tu dah boleh mintak maid tlg buatkan.. aku tau aku tak mampu nak balas jasa mak n abah.. x sudah2 nyusahkan mak abah aku nih.. dulu masa blaja duk ngan parents... skang dah kawen pun duk ngan parents.. anak ramai plak tu.. penin mak abah tgk.. though they say they enjoy the existence of kids @ home.. i know, they surely feel tired.. melihat jer pun dah rasa penat.. apatah lagi menjaga.. especially if i have to work late @ nite.. hmmm.. bila la aku boleh really enjoy the payback time, like really paying back.. what i give to mak abah, surely is no match to what they've done for me.. pernah jugak terpk.. mcm mana kalau aku pergi dulu sblm mereka? mcm arwah nora? nauzubillah.. it will only add burden to them.. though husband ada.. tapi mak surely felt more responsible towards the kids.. and at this age.. she doesnt deserve this kind of burden...

hmm.. i've got a lot more to tell.. but @ this very moment, najya is clinging on me. for about half an hr already... sleeping, tak nak tido bwh,, nak berdukung... sakitnye la blakang ni.. sapa2 nk tlg urut???

Monday, September 13, 2010

Raya 2010



raya tahun ni nampaknya tak kemana la... maklumla.. dalam pantang... memandangkan raya takleh nak jalan banyak.. baju raya pun tak yah la beriya sangat.. pakai jer la mana yg ada.. so.. kita recycle je la baju raya 3 thn lepas yer... top up baju najya ngan naim jer... baby tak yah baju melayu la.. hangat!

nijad terpaksa la pakai baju naim.. hheh..
still nampak baru apa..

najya yg tembam,.. sib baik baju muat...
tu pun dah ketat gelemat

the 'N' family...
Nufayl Harris our newborn.. mmuah

eh..belum cukup korum rupanya... naim ni..
takder kerje lain.. asik ngan iphone jer!!!!

Thursday, December 10, 2009

Raya Haji di Kelantan

Finally (blum start cite dah finally) we reach home safely from kelantan.. it was really a hard decision to make whether or not to join the rombongan kawin hilmi.. not that we felt that it was not important, but nijad's wound was not really healed yet.. there was infection (x bernanah, tp the cut x rapat.. and benang boleh ditarik kluar.. imagine pulling out 3cm of benang putih from the wound, panik skjp..) .. somemore with the "very bad" wheather (hujan and banjir all over terengganu kelantan) made us worried.. mak and along pun did not really recommend us to go considering long drive with kids and the babies' condition.. well most importantly, i really enjoyed it and i would have regret if i didnt go... thanks abang for bearing with me "nak pergi, x nak pergi" thing.. and supportingly helped me pack things (kelam kabutly) when mak suddenly approved us going.. ok..malas la nak story morry about the journey to kelantan.. cause all has been covered by Myzwar in http://myzwar.blogspot.com/2009/12/jln2-pantai-timur-part-1.html & http://myzwar.blogspot.com/2009/12/jln2-pantai-timur-part-2.html.
So, this time, let us make up some story out of the pics..
tgk muka nijad & najya- boring betul dia...
Najya: " AlaOmmie, boring ... apa kita nak buat raya haji ni.. "
Nijad: "betul3x.. asik2 dukung, walker, buaian, makan, tidor..
pastu bekk.. bila la derang nak bwk kita jalan2 ni?"
Haaa!! Naim seems to have an idea...
Naim: "let's go to the beach!!!!!"
(Amiir tu... marah kat sapa tu??)
x sabar2 dah ni nak gi...
naim: "cepatla ommie!!!! babah!!!!, ktrg dah siap ni!"
nijad: "whoahhhhh!!!!! besarnya 'bilik air' ni"
najya: masih dgn muka boring dia
ebah: control cun (mana la tau ada mana2
pakwe hensem baca blog kak an...hik)
kite dulu "main galah panjang",
kanak2 zaman skang .. inilah "main galah panjang" yg dia tau

the 'N' family from behind
fauziah nawi: "naper tale bontot kat audience!!!!!"
(nijad dgn najya syok je tgk ombak)

the 'N' family bidding goodbye to the sea
Ommie: cayang girl ommie ni.. baik betol!!!
(najya masih dgn muka boring dia..)

babah: gomol jgn x gomol..

Monday, November 23, 2009

Terpengaruh dgn Kuizikel

hik hik...
sementara tunggu encik abang kiter datang amik.... meh kita men'x' sawang kan blog
help!! help!! i'm on fire!! (silap la.. spttnya amik yg muka terkejut)

bestnyer kalu ada bakat melukis mcm dia ni..

sila la lawat arkib negara.. hak hak hak

uuh... jatuh cinta dgn budak ni.. buleh tak?













Wednesday, November 18, 2009

Haji or Umrah??

*** 2 hari lepas, on the way back from hospital, abang tanya .. "bila kita plak nak gi haji nih? nak tak kita buat umrah dulu, then gi haji?..." ****

hmm.. abang faizal & kak ija dah seminggu di tanah suci.. tiba2 terasa terkilan pulak sbb selama ni terlalu mengutamakan hal duniawi sampai tak tersaving utk ke haji.. apa la agaknya rasa beribadah kat sana yer? bersedia ke aku untuk bertamu di tanah suci? tiba2 je terasa diri semakin jauh dgn Allah.. jauh beza aku skarang dgn aku yg dulu.. justified ke stakat alasan kerja bertimbun or anak berderet?? astaghfirullah al-azim.. astaghfirullah, teruknye aku ni!!! HARUS aku perbaiki diri...

berbalik kepada persoalan *** tadi, aku skarang dah tak pasti.. umrah dulu or haji dulu?? kata orang, elok la buat umrah dulu, so that kita faham dan arif tentang ibadah yg bakal dilaksanakan.. tapi, memikirkan financial yang tak menentu, aku jadi was was.. takut umrah dah dilaksanakan, nak menyimpan untuk haji pulak takes another long time.. takut jugak ajal menjengah dulu...

walaupun sebenrarnya aku dah pun buat umrah thn 1999 dulu.. tapi zuq tu takder... risau jugak i'll get the same feeling if i go for the 2nd time.. maksud zuq takder.. yerla.. pergi haji concentration nyer lain.. feeling nyer lain.. sesaknye lain.. in the end, bila ke haji, it will be totally different..

baik jer buat haji terus.. terus menunaikan yang wajib.. seandainya ada fursah kedua.. boleh la menunaikan umrah dan menikmati ketenangan beribadah di tanah suci..

hmm... dilema... takper... azam baru, aim baru.. be it umrah ke, haji ke... x kisah.. up to hubby.. as long as we have the same aim.. i.e to prioritise the aim to jejak sekali lagi ke tanah suci .. Ameen...

Friday, November 13, 2009

Syukur Atas Rahmat Tuhan

I remember during my confinement, mak told me that she was actually worried when she knew that i was carrying twins..she was worried of the risk of kembar siam and any complication twin pregnancy can cause.. She prayed day and nite for me and my babies' safety.. alhamdulillah, berkat doa mak, the babies are just fine, except that nijad has that kidney problem (which is rectified)..

While that thought has never occurred to me.. cause if it did, i would have double my prayer... being in the Paed Ward (govt hospital) a few days, brought me back to the conversation i had with mak.. seeing kids with various kind of illness, which some were perfectly healthy on birth, make me realise that Allah berkuasa memberi dan menarik semula nikmatNya.. our kids might look just fine now, but we will never know what might happen in the future.. we should always double or triple our pray to Allah to spare an eye to our family ..

In the hospital, every middle of the nite, there'll be new cases coming in to the room.. and it is just so happened that me & nijad were awake to witness the chaos (the fact that nijad tak tido malam)
  • 10/11/09 (5 am) - chinese baby - critically ill, mommy was crying, baby has difficulty to breath, Dr nag mommy for not bringing the baby earlier, ICU was full, few Drs ran up to the ward to help the baby breath on machine.. was transferred to ICU at 9 am
  • 11/11/09 (4 am) - malay girl, asthma (not a serious case)
  • 12/11/09 (1.30 am) - nigerian boy (abt 2-3 yrs) - serious case, treated as asthma patient, while waiting to be transferred to ICU, fr what i've overheard, the illness has something to do with his blood.. something like the blood of the father and mother, when combined resulting to bla bla.. dunno.. underwent few blood inspections before... dont know what time sent to ICU
few other patients whom i get to know
  • rafique (1 yr plus) - kidney problem (like what nijad has) but detected late, one side of the kidney was infected and is scared that it will affect the other one.. scheduled for operation to remove one kidney.. Alhamdulillah with the technology, we detected nijad's kidney prob way earlier (during pregnancy)..
  • indian girl (9 yrs old) - both kidney not in a good condition.. having dialysis treatment 4 times a month.. scheduled for kidney transplant - donor: father.
  • indian boy (abt 6 yrs old) - having dialysis treatment (dont know frequency).. scheduled for kidney transplant - donor: mother
  • Gilbert (abt 3 yrs old) - heart problem.. mmm apa beza jantung dgn hati eh? dua2 pun heart.. ni problem hati.. he looks pale, white eye becomes yellowish, and easily get fever...
  • Manja (4 months old) - heart problem (jantung) weighing 3++ kg only.. waiting for operation once her weight reach 10 kg.. but her weight reduces day by day... now she is lighter than when she was born..
  • name not known (10 months) - behaving like baby.. cannot lift her head.. always asleep.. size like a baby of 4 months.. (diagnosed not to have any heart problem).. problem unknown
  • A lot of cases - bronchitis, asthma, radang paru2, lung infection and other similar cases..
Ya Allah, aku bersyukur dikurniakan keluarga yang sihat walafiat.. Kau lindungilah kami dari sebarang mala petaka dan selamatkanlan kami dunia dan akhirat..

p/s: i dont think i'll get this experience in private hospital.. cause obviously i wont have the chance to get to know other patient...

Thursday, November 12, 2009

My Kids, My Life....

mata2 babah

kidz in baju raya

langgar rehal qor'an punye pasal.. ngaji la konon

amiir lwn hantu.. naim tkt hantu.. najya carik2.. mana hantu??

ummi, tgk ni.. naim dah tido kan najya.. hebat tak?

babah.. x syok la kerusi najya ni.. mcm baby jer

naim kejar nijad sblm nijad hilang kat blakang kerusi

Wednesday, November 11, 2009

Nijad oh Nijad

8/11/2009 - Sunday
  • 9.15 am - Nijad is warded at hospital selayang.. Ward 8B.. scheduled for operation tomorrow.. bagi sapa2 yg blum tau sakit apa.. sila baca..
  • Night - He seems very happy.. mulut bising "bah bah brrrr bah"
  • 5.30 am - Nijad start puasa

9/11/2009 -Monday
  • 7.30 am - nijad mandi.. syok tak ingat... pakaikan dia baju spital bagi..naik stretcher, tolak masuk Operation Theater.. mulut masih blum stop membebel "bah bah". Babah on the way from home... baru lepas hantar naim & najya to their carers
  • 8.00 am - Masuk bilik prep OT.. tempek wayar sana sini.. Dr suh ummi cium nijad, pastu nijad dipengsankan... ummi kena halau ke bilik menunggu
  • 9.00 am - anak org lain dah kuar.. nijad still blum ada kabor berita..
  • 10.00 am - patient2 yg masuk sblm nijad sumer dah kuar ... nijad??
  • 11.00 am - dah tak senang duduk..terngiang kata Dr.. "baby nanti pengsan, kita buat General Anaestatic.. masuk tiub dalam mulut ... nnt dia bernafas sumer pakai machine.. badan kira lumpuh sekejap la so that takder muscle bergerak sikit pun during operation.. baby takleh batuk / demam / selsema.. takut choking bla bla bla"..ni muka org dah tensi menunggu.. hahaha.. bughok ghupenye!!!!
  • 12.00 pm - "ibu nijad!!!" panggil cik misi.. alhamdulillah.. nijad berselimut dgn topi putih dkt kepala... tidur smbl Dr pegang topeng gas kat muka dia... "mak pegang topeng ni.. monitor oxygen dgn BP anak yer.." aku terngaga.. mana reti! tapi paham2 sendiri la.. kite bukan la buduh sangat kan.. hee.. muka nijad sangat tenang dalam tidur.. sebiji mcm muka dia waktu lahir dulu..
  • 12.30 pm - naik ward...babah ada sama
  • 5.00 pm - tok, wan, nenek, atok, auntie akmar & uncle mokh & najla, ammi dada & ibu datang ziarah... nijad still blum fully conscious.. kalau bukak mata pun.. either mamai or menangis kesakitan.. Dr bagi morphin 6 hourly
  • night - Dr kata kidney nijad mmg sangat dilated.. about 4 times normal size.. operation justified, result satisfied.. Dr dah buang saluran sempit tu & buang tisu yg rosak.. (agaknya).. nijad berselirat wayar, drip kt tgn, kateter kat burung, drainage kat tmpt jahit..
10/11/2009 - Tuesday
  • morning - not so much of a progress... ummi kena marah ngan Dr sbb gi mandi tertinggal handphone atas katil nijad
  • Afternoon - babah kerje.. lunch hr jenguk nijad & bawak McD untuk ummi yg kempunan (tgk org sblh katil makan McD sdap gile)
  • 6 pm - Nijad threw me his first smile after the ops.. merengek nak bangun.. dukung2 terus nak melompant2.. seriau la pulak... baringkan balik.. dah boleh gelak2..
  • Night - mintak Dr stopkan morphin sbb nijad nampak dah kurang sakit.. but, ummi struggling to put Naim to sleep.. sbb dia demam pulak.. x nak letak.. last2 tido atas riba...
11/11/2009 - Wednesday
  • morning - nurse kejut ummi sbb dah siang.. mengantuk sangat smpi x sedar sumer org dah bangun and dah cerah.. nijad ceria.. Dr Jazila bagi bukak drip, tinggal cateter & drainage.. tu pun esok drainage dah leh bukak.. sng sikit nak dukung nijad..
  • Afternoon - demam nijad dah kebah..mandikan nijad (smlm x mandi, x berani).. nijad sgt happy dpt mandi.. dah gelak2.. bagi susu.. sama2 qadha' tidor
  • 5 pm - mak, ebah, hilmi dgn naim datang.. nijad lagi happy dapat jumpa naim (obvious, bukan direka2).. naim agah2 nijad smpi terkekek kekek
  • Night - babah singgah dr ofis before off to rumah.. nijad main2 dgn babah.. babah balik.. lampu gelap.. bermula la siri manja nijad.. mula la tak nak masuk bilik balik.. nak dukung ajer... elok jer dia pejam mata.. misi pulak suh kejut di abagi ubat.. NO WAY!! i'm tired.. tunggu nijad bangun la

...sambung lagi nanti... morning's update... Nijad dah meniarap balik!!! batulla kata Dr, baby's recovery is very fast...

Engkau Terbaik Untukku

Engkau Terbaik Untukku - dipetik dari blog miazariel n babykids

" Aslina, sudah berapa tahun awak berkahwin, " tanya Sybil, guru Bahasa Inggeris berbangsa Cina.

"Emm..sudah masuk tahun ketujuh, kenapa ? " Saya menjawab dan berbalas tanya pula.
"Awak hati-hati. Biasanya, ramai pasangan yang berpisah pada usia keenam dan ketujuh perkahwinan mereka." Katanya sinis tanda mengusik.
"Alamak Sybil, cuba awak rasa mulut awak, "saran saya tiba-tiba. "Why?"Sybil tertanya-tanya.
"Kalau masin mulut awak tu, susahlah saya." Sybil menyambut dengan ketawa.
Gurauan ada kalanya tersirat kebenaran. Berapa ramai pasangan suami isteri hari ini yang bercerai di usia perkahwinan yang masih muda. Mereka menyatakan semuanya Takdir Tuhan, berpisah lantaran tiada lagi persefahaman. Ikatan suci yang bermula dengan kasih dan cinta, berakhir dengan sengketa dan buruk sangka.

SUATU PERJALANAN

"Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan lupa bimbing anak dan isteri. Kalau suatu hari berlaku selisih faham, jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada bumi tak ditimpa hujan." Teringat pesan ayah di suatu petang.
"Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati," ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak.
Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya. Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja. Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuk saling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.


SILAP ISTERI

Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara. Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita. Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud :
Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka". Seorang wanita lalu bangun bertanya, 'Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?' Rasulullah SAW menjawab, 'Tidak.. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka: 1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah 2. Kamu kufurkan kebaikan suami.'
Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu menahu, terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar marah. Marah marak menyala benci.

YANG LEBIH, YANG KURANG

“ Awak beruntung ye Ina, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa, " luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.
" Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap, " jawab saya supaya dia buka mata.
" Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana. Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia." pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali ' memandang tinggi ' kehadiran seorang suami.

ENGKAU TERBAIK UNTUKKU

" Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh, ambil yang jernih. Baru teguh peribadi."

Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga sedekah, kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan.
Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi.
Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, " Terima kasih, suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini. "
Mencari dan terus mencari cinta Ilahi. Jumpa lagi, Insya Allah.


p/s: Ya Allah... ampunkan aku andai aku mengkufuri nikmat mu..
buat abang yg mungkin membaca... terima kasih atas perkongsian kita..

Thursday, July 16, 2009

Permataku

the song we used to repeatedly-sing to naim...
now he has grown up and i miss the memories...

Sunday, July 12, 2009

Cameron again...

i was about to start with complaining about work, to tell abt how tide i am (maklumla..sumer dateline cluttered on the first week of the month)... and how tired i am (balik dah takleh buat bende lain dah... struggle to put babies on sleep)... but... pikir2 balik... just let's not talk about work... complain2 pun.. bukan leh bawak apa pekdah.. work is still work.. tetap kena buat.. and dont put blame on anyone... but manage it!!!!!!! (~~~tak termanage la kalau hari2 kena balik awal..heee.. awal pun 6-7pm..awal ker?)....

dalam sibuk2 tu last week sempat la we all jalan2 dkt cameron.. it was unplanned.. but yet it went smooth except that nawar has vomitted dalam estima... adusss...

hadiya really appreciate the cold weather...
naim melaram jan ben10 8 hingget dia..


babies had fun too.. suka dia.. tgk tu!


abg dada (abg hubby) dgn anaknya...
Syed Qushaiyyie Syed Hyder

hubby dgn anaknya....
Sharifah Najya Hannah Al-sagoff Syed Nazim...

una (adik hubby) dgn anaknya...
Sharifah Sofiya Mohd Fadhillah

-US-

Syed Nazim Syed Faisal
Najihan Mohd Ali
Syed Na'im Hammadi Al-sagoff Syed Nazim
Sharifah Najya Hannah Al-sagoff Syed Nazim
Syed Nijad Hayyan Al-sagoff Syed Nazim


Saturday, June 27, 2009

Time to Sleep


Babies relieving their tommies...
burrpp.. proott!!
"erkkss.. excuse me..:)"


now nijad is planning his dream...
oppsss.. najya is distracted by the flashlight..
shhh..shhh...

"time to sleep now
close your eyes
time to think of tomorrow
all of us wish you gudnite
and i'm switching off the light"


"one more hug
one more smile"

"kiss you once
kiss you twice"

"i'll be here
for a while
time to sleep now
and close your eyes"

gudnite sweetie pie, sleep tight,
don't let the bed bugs bite...
luv ya!!!

Friday, June 12, 2009

Dating with Hadiya



Haaa!!! tu dia hadiya..
lama tunggu?? sorry la lambat..
encik driver repair keter tadi.. lambat plak siap
jom.. kita gi makan, ya nak makan apa???

kita makan kat nandos la..
mana tukang amek order ni..
cepatla.. ktrg dah lapar ni!!

Hadiya: "Naim, tolong kopekkan ayam...."
Naim: "Huhhhh!? Kopek??!! Apa kopek2 ni..??"

burrppp!!! dah kenyang...
jom main sorok2...

eh... dah lewat ni.. jom naim hantar ya balik..
nanti babah kita marah, susah!!!
jap2..meh naim amik gambar kenangan-nangan
cube ya post mcm model..
ala, mcm dalam tv tu..

meh tgk tv sama2..
x per, bukan naim pun drive.. encik driver yg drive..
"en driver.. rumah hadiya please.... heee..."

encik driver yg baik hati: "aye aye boss!!!!"

Monday, June 8, 2009

The Twins Turns 2 Months...



Semalam naim, nijad ngan najya jalan-jalan umah nina ngan ujam..
bulan ni besday derang... Nina 060606, Ujam 080608..
Happy Birthday korang.. !!!!
nanti naim punya besday party nanti, datang tau!!!
anjangS jadi badut... mesti best...
Kat sana, jumpa imaan.. imaan dah tembam, mcm mak dia....
eh, mcm bapak dia.. eh.. ntahla...
hehehehe.. yg penting, cute jugak si imaan tu..
sexy plak tu~~~~hiiiiii...~~~~
Esok, besday nijad ngan najya yg ke 2 bulan,
jom posing skit nijad..
hish... senyum la sikit nijadddd!!!
ishh.. susah betul nak senyum, naim la senyumkan..
ok ke senyum mcm ni ummi??
najya pulak..
hisssshhh!!!!!!! nape buat muka mcm tuh???!!!!
tak lawa laaaa..
haaa.. mcm ni la baru comey....
ermm.. cepatla besday naim plak..
bleh besar mcm mamat ni..
hensem x naim, babah??